De voordelen van een BIG-register API-koppeling

Als het gaat om het beveiligen en verbinden van API’s/data, dan steekt de zorg-sector (en zeker qua regelgeving) daar ver bovenuit. Deze b ranche heeft dagelijks te maken met een ontelbare hoeveelheid verwerkte (persoons)gegevens. Het veiligstellen van patientgegevens is daarom een grote prioriteit. En hoewel dit dikwijls bij de grotere ziekenhuizen en zorginstellingen in orde is, hebben de kleinere zorg-ondernemers hier vaak vraagtekens bij. En dan voornamelijk bij het BIG-register.

Gelukkig hebben wij al vele jaren ervaring met het maken van BIG-register API-koppelingen. Bedrijven uit binnen- en buitenland komen vaker bij ons met vraagstukken rondom het gebruiken van data uit het BIG-register. Dus hoe belangrijk is zo’n API-koppeling en wat kan je er allemaal mee? Dat behandelen we in dit artikel.

Het mag duidelijk zijn: Het maken van een API-koppeling met het BIG-register is voor ons bekend terrein. Van toegangscontrole voor websites tot het valideren van databestand gegevens. Dit allemaal uiteraard binnen de kaders van de AVG en met groot respect voor de privacy van personen. Daarnaast kan je via een koppeling bijvoorbeeld zorgverleners opzoeken of controleren of iemand een geldige BIG-registratie heeft. Noem het op, en het is mogelijk.

Valideer al je zorgdata middels een API koppeling met het BIG-register
Valideer al je zorgdata middels een API koppeling met het BIG-register

Afschermen BIG-register

“Dus hoe controleer ik een geldige BIG-registratie?” Deze vraag horen wij heel vaak. Er zijn namelijk veel zorg-websites die niet bedoeld zijn voor consumenten of niet inzichtelijk mogen zijn voor consumenten. Bijvoorbeeld omdat er medicijninformatie op staat.

De vereiste is vaak dat je de toegang afschermt zodat alleen zorgverleners met een geldige BIG registratie deze mogen inzien. Zeker voor buitenlandse softwareontwikkelaars, die niet bekend zijn met het BIG-register, kan dit een obstakel zijn. Maar gelukkig niet voor ons. Wij helpen dit iedere developer mogelijk te maken met een simpele koppeling. Zo kunnen we bijvoorbeeld de complexiteit van het BIG-register terugbrengen tot een simpele ja (geldig) en nee (niet geldig, verlopen, niet gevonden). Simpeler wordt het niet.

Van alle zorgmedewerkers in Nederland zijn ruim een derde in het bezit van een BIG-register. En iedereen die software wil koppelen met het BIG register kan makkelijk data halen uit dit openbare systeem. Zo maken we deze data beschikbaar voor iedereen.

Automatisch valideren BIG register API

Het komt vaker voor dat je in je organisatie een bestand hebt met zorgverleners die je periodiek op geldigheid wilt controleren. Wij kunnen je hierbij helpen door het bestand actueel te houden en automatisch te controleren. Dat kunnen we met een zo laag mogelijke data-frequentie en een zo min mogelijk gebruik van persoonsgegevens. Op die manier behoud je een volledig geautomatiseerde controle op de BIG-register geldigheid van je personeel. Scheelt weer enorm veel tijd.

API-koppeling met BIG-register advies

Naast dat we dus de zakelijke markt helpen aan veilige BIG-register API’s, adviseren we hier ook in. De hulp hierin is uiteenlopend. We geven niet alleen zakelijk advies, maar ook over hoe je developers de gegevens die je terug krijgt het beste kan interpreteren en verwerken. Onze focus hierin is om het register zo min mogelijk te belasten, het beschermen van de gebruikers-privacy en foutvrij toepassen van de data.

Kortom: Iedere vraag over het gebruik en verwerken van data is welkom. Dus is er behoefte aan een passende BIG-register API-koppeling binnen jouw zorg-organisatie en wil je weten wat hierin allemaal mogelijk is? Leg je vraagstuk dan vandaag nog bij ons neer en neem contact met ons op. Onze API experts helpen je er uiteraard graag bij.

Ga vandaag nog voor je eigen API!

Overtuigd dat een eigen API-koppeling iets voor jou is? Neem dan direct contact op voor een gratis offerte op maat.

Deel dit artikel
Meer API artikelen

Contact opnemen met sales