“Wat is een API koppeling?” Op dit moment, in IT land, een van de meest gehoorde vragen. En als je een beetje rondkijkt op het internet zijn vind je heel veel antwoorden waarvan er weinig echt duidelijk of helder zijn. Wat jij vraagt je af wat de API betekenis is? Dat gaan we je in dit artikel uitleggen.
Eigenlijk hebben we iedere dag wel op één of andere manier te maken met een API. Zowel privé als zakelijk. Denk maar eens aan de apps op je telefoon. Alle informatie die je daar ontvangt zijn tot stand gekomen via een API of API-koppeling. Ook voor bedrijven zijn API koppelingen ontzettend belangrijk, want, heel simpel gezegd: zonder API’s geen digitale informatiestroom! Dus, wat is een API-koppeling? Dat leggen we je in dit artikel maar al te graag uit.
Waar staat API voor?
API staat voor Application Programming Interface, en het vormt in feite een brug tussen twee programma’s. Met behulp van een API kun je twee softwareprogramma’s met elkaar laten praten. Met een stukje computercode kun je bij een API een verzoek indienen. Vervolgens stuurt de API dit verzoek naar het programma in kwestie en het antwoord hierop wordt vervolgens teruggekoppeld naar jouw programma zodat het verder gebruikt kan worden. Een API is dus eigenlijk de boodschapper tussen twee programma’s, het dient het verzoek in, en koppelt vervolgens het antwoord terug.
Je kunt het vergelijken met een lamp. Als je wilt dat de lamp aangaat moet je deze aansluiten op het lichtnet, via een stekker. De stekker communiceert met het stopcontact en er wordt elektriciteit uitgewisseld.
Data synchroon en up-to-date
Een API-koppeling zorgt ervoor dat systemen samenwerken en data wordt gedeeld. Het grote voordeel hiervan is dat je data altijd up-to-date is, waardoor je efficiënter kunt werken en fouten voorkomt door handmatig werk.
Even terug naar het voorbeeld van de lamp. Stel dat je meerdere voorwerpen wilt aansluiten op het stopcontact. Dan is het handig om hiervoor een verdeeldoos te gebruiken. Je kunt nu heel efficiënt gebruik maken van het stopcontact en meerdere voorwerpen van stroom te voorzien door het plaatsen van de verdeeldoos. In dit voorbeeld is de verdeeldoos is dan de API-koppeling.
Verbind je systemen aan elkaar
Zou het niet mooi zijn als je je verschillende administratieve processen eenvoudig kon synchroniseren? Zodat je bijvoorbeeld in een handomdraai je voorraad, facturen en relatiebeheer hebt bijgewerkt? Ongeacht in welk systeem je deze informatie registreert? Met een API-koppeling krijg je dat voor elkaar. Door slimme software tussen jouw systemen te plaatsen, laten we de gegevens uit jouw verschillende systemen met elkaar communiceren. Hierdoor kun je efficiënter werken, sluipen er minder fouten in je administratie en heb je altijd juiste en up-to-date informatie beschikbaar.
Data uitlezen waar je wil
We gebruiken hiervoor bestaande techniek en maatwerktechniek voor jouw specifieke situatie. Zo koppelen we je systemen snel, voordelig en op een manier die helemaal bij jouw bedrijf past. Als het even kan, bedenken we daarnaast manieren om je met slimme algoritmes, analyses en machine learning te helpen om effectievere besluiten te nemen en efficiënter te werken. Laat onze oplossingen je verrassen!
We werken vaak voor bedrijven met uiterst gevoelige informatie (denk aan financiële gegevens, onderzoeksresultaten of gevoelige persoonsinformatie) en zijn scherp-scherper-scherpst op veilig en verantwoord werken. Een kritische blik en gedegen beveiligings- en resultaatmonitoring zijn part of the package deal.
De voordelen van onze API koppelingen
- Zo efficiënt mogelijk je hele administratie geregeld door perfecte synchronisatie tussen alle onderdelen;
- Combinatie van bewezen bestaande technieken en maatwerktechniek om maximaal resultaat te behalen;
- Een kritische blik, beveiligings- en resultaatmonitoring en slimme inzet van onze andere expertises als part of the package deal.
Een maatwerk API koppeling maken is voor elke organisatie uniek. Onze specialisten duiken graag in jouw systemen om te kijken wat er mogelijk is. Alles kan geheel op maat gerealiseerd worden. Heb jij hulp nodig bij het koppelen van een bepaald software systeem? Aarzel niet en neem contact met ons op.