De voor- en nadelen van een API

Het is misschien een bekende situatie in je eigen onderneming: Je werkt met vele verschillende software tools. Soms iets té veel. En tussen deze systemen ben je dagelijks verschillende data handmatig aan het invoeren. Kopieëren, plakken, overtypen. Noem het op. Zodoende ben je op zoek gegaan naar een alternatief: Een API. Maar wat zijn de voordelen en nadelen van een API?

Een API dus? Die bestaat vaak niet in de vorm van bestaande oplossingen. Je hebt software en tools die je boekhouding doen, je betalingen verwerken en nog vele andere applicaties om je processen op orde te houden. Maar onderling is er geen (slimme) communicatie. Je bent dus afhankelijk van een op maat gemaakte data verbinding.

Bestaande tool of nieuwe applicatie

Werk je nu bijvoorbeeld met een Payment platform waarvan je verkoopdata in je boekhouding wilt verrekenen, dan ben je deze data vaak meer dan twee of drie keer aan het bewerken. Je controleert, houdt bij, accordeert, etc. Dat is onnodig! Het kost je namelijk (onnodig) veel tijd en het is vrij foutgevoelig. En dat kan weer leiden tot grote kosten.

Het alternatief is enerzijds een bestaande online tool aanschaffen die de oplossing biedt. Anderzijds is het mogelijk om een compleet nieuwe software te laten ontwikkelen die past op jouw situatie.

Optie één gaat je (vrijwel altijd) veel tijd kosten, met de kans dat je uitkomt op software die net niet doet wat je nodig hebt. Optie twee kan weer in de kosten lopen, mocht je gebonden zijn aan een beperkt budget.

Aanvulling op je vertrouwde software

Door software aan elkaar te koppelen zorg je er dus voor dat je software met elkaar communiceert zonder dat er fouten of verspilde tijd ontstaat. Je data is dus altijd synchroon, snel en automatisch; en jij houdt weer tijd over voor je core-business! Tevens ben je niet meer genoodzaakt om jezelf en personeel om te scholen vanwege nieuwe softwarepakketten of methodes. Wel zo lekker.

Een extra voordeel die wij jou kunnen meegeven als API specialisten, is dat wij kunnen verbinden met alle software. Wij werken namelijk niet alleen met bestaande API’s, wij ontwikkelen ze ook zelf. Zolang de applicaties online te bereiken zijn, kunnen wij ermee communiceren. Jouw data komt dus altijd terecht waar jij het wil hebben.

De voordelen en nadelen van een API, alles op een rijtje.
De voordelen en nadelen van een API: Weeg al je opties altijd eerst goed af voordat je kiest voor een op-maat gemaakte API.

voordelen en nadelen van een API

Ondanks alles kan het zijn dat je jezelf nog afvraagt: Zitten er nadelen aan API’s? In het kort: Nee. Je kan een API namelijk laten kneden als de perfecte lijm tussen je tools. Niets laat zich dus aan het toeval over.

Samenwerken met softwareleveranciers

Uiteraard kunnen er wel nadelen zitten aan bestaande API’s van (bekende) leveranciers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grote softwarepakketten als Exact, Unit4, SAP, Google Maps en Twinfield. Zij bieden ongelooflijk veel functies met hun API, maar het kan zijn dat je meer nodig hebt dan wat zij aanbieden.

Denk aan een gewenste functie of dataverbinding die (nog) niet wordt aangeboden of waar een limiet zit aan de bruikbare data. Dat bestaat. Daar moet je soms omheen werken of afspraken over maken met de leverancier. Daar zijn wij ook de API specialisten voor. Zo kom je nooit voor een dichte deur te staan.

Zolang de applicaties online te bereiken zijn, kunnen wij ermee communiceren. Jouw data komt dus altijd terecht waar jij het wil hebben.

API documentatie opvragen

Werkt de softwareleverancier mee, dan vragen we de benodigde documentatie aan en kunnen we aan de slag gaan aan de API. Dankzij onze ervaring en contact met deze grotere partijen merken we dat softwareontwikkelaars vaak gewoon goed meewerken.

Wil een leverancier niet meewerken? Dan hebben we (zoals we eerder zeiden) ook daar een oplossing voor. Met een beetje software magie, workarounds en ervaring van eigen methodes komen we altijd wel tot een passend eindresultaat. Dankzij onze jarenlange ervaring als software koppelaars is ons niets meer te gek.

Jouw unieke API ontwikkelen

Dus vertel, jij hebt een idee voor het laten maken van je eigen API? Waar wacht je dan nog op? Wij zitten iedere dag voor je klaar als het gaat om hulp of advies over jouw softwareverbindingen. Neem vandaag nog contact op met onze API experts en leg je ideeën, wensen en groeimogelijkheden aan ons voor. Of kom een keer langs op kantoor voor een goed gesprek!

Ga vandaag nog voor je eigen API!

Overtuigd dat een eigen API-koppeling iets voor jou is? Neem dan direct contact op voor een gratis offerte op maat.

Deel dit artikel
Meer API artikelen

Contact opnemen met sales